Memlekete borcunu Türkçeyi seçerek ödeyen mütefekkir: Şaban Teoman Duralı


AA

Sabih Duralı ile Almanya’da tanışarak evlendiği Hilda Kohlschmidt’in ikinci oğlu Teoman Duralı, 7 Şubat 1947’de Zonguldak’ın Kozluk ilçesinde dünyaya geldi.

Duralı, ilköğrenimini Zonguldak’ta, orta öğrenimini ise TED Ankara Koleji’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü 1973’te başarıyla bitirdi ve 1975’te mezun olduğu bölümde asistan olarak göreve başladı.

Felsefe, antropoloji ve biyoloji alanlarında yüksek öğrenimine devam eden bilim adamı, Çağdaş Düşüncede Canlı Sorunu başlıklı çalışmasıyla 1977’de doktor oldu, 1982’de ise doçent unvanını aldı.

Prof. Dr. Duralı, NATO bursuyla 1978’de Paris’te biyoteknoloji seminerlerine katıldı.

Biyoloji felsefesi üzerine yazdığı çeşitli tezlerle 1988’de profesör olan Duralı, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi sıfatıyla dersler verdi.

ÖDÜLE DEĞER GÖRÜLDÜ

Duralı, 1996’da İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu’nun mali desteğiyle Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan’a araştırma gezisinde bulundu ve Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde de bir süre eğitim verdi.

İstanbul Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak 1999’da görev alan Duralı, 2000 yılında Çağdaş Küresel Medeniyet adlı çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülüne layık görüldü.

BİYOLOG VE FELSEFECİ

Teoman Duralı, 2009-2015 arasında Felsefe bölümünü kurduğu Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde dekanlık yaptı. stanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde 38 yıl görev yapan, aynı zamanda biyolog olan Prof. Dr. Duralı bilim felsefesi, felsefe tarihi ve biyoloji felsefesi alanlarındaki çalışmalarıyla da iz bıraktı.

Duralı, yaptığı programlarda, insanın yaşamak için ortaya koyduğu eserlerin tamamının kültür olduğuna, kültürün 3 ana dayanağının ise dil, din ve zanaat olduğuna vurgu yapmıştı.

Farklı kanallarda çok sayıda televizyon ve tartışma programına konuk olarak alanıyla ilgili tezlerini aktaran Duralı, tarihi ve güncel gelişmeleri değerlendirdiği konuşmalarıyla izleyicilerin beğenisini topladı.

TEOMAN DURALI ÖLDÜ

Prof. Dr. Duralı; İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça ve Malayca biliyordu, yaşamının son yıllarında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi’nde felsefe dersleri veriyordu.

Kanser tedavisi nedeniyle 2 kez ameliyat olan Duralı, 6 Aralık 2021’de İstanbul’daki evinde vefat etti. Prof. Dr. Teoman Duralı’nın naaşı, Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)