Kâbe örtüsünün geçmişten günümüze serüveni

0
740

Kâbe örtüsünün geçmişten günümüze serüveni

Kalbimizde ve ruhumuzda huzur uyandıran, Allah’ın evi olarak gördüğümüz mukaddes mâbedimiz Kâbe, var olduğu günden bu yana, asırlar boyunca çeşitli örtülerle örtülmüştür.

İslam öncesi dönemlerde Kâbe kisve, hizz, burud, hubur ve anmat (hasır) adı verilen ve o dönemlerde giysi kumaşı olarak da kullanılan kumaşlarla örtülüyordu. Bu kumaşların en belirgin özelliği kurban edilecek hayvanların üzerine de örtülüyor olmasıydı.

 

Hz. Peygamber’in vefatından sonra Hz. Ebubekir ve özellikle de Hz. Ömer döneminde Kâbe, kabati denilen keten kumaşla örtülüyordu. Mısır’ın fethinden sonra, bu kumaş oradan getirilmeye başladı.

Emeviler döneminde, senede iki defa Kâbe’ye misk gönderilir, namazlardan sonra bu misk Kâbe duvarlarına sürülürdü. Emevî halifelerinden Yezid döneminden itibaren, Kâbe’nin ipek bir örtü ile örtülmesi uygulaması başladı.

Abbasi halifelerinden Nasr Lidinillah, halifeliğinin ilk yıllarında Kâbe’ye yeşil örtü gönderirken, son yıllarında gönderdiği örtü siyah renkli ve sarı yazılıdır. Bu durum zamanımıza kadar da böyle devam etmiştir.

Kâbe örtüsünün geçmişten günümüze serüveni #2(Kâbe örtüsü sergilerinden Yeşil Kâbe örtüsü Parçası)

Halife Abdülmelik bin Mervan döneminde Kâbe örtüsü Şam’da dokunuyor, oradan Medine’ye gönderiliyordu. Mescid-i Nebevi’de halka gösterilen örtü, daha sonra Mekke’ye getirilerek Kâbe’ye örtülüyordu.

Abbasiler döneminde dokuma ve boyama teknikleri daha gelişmiş olduğu için ilk defa yazı işlemeli Kâbe örtüsü bu dönemde, 776 senesinde hazırlatıldı. Bu kumaş keten, yün ve ipek kumaş karışımından elde edilmişti.

Kâbe örtüsünün geçmişten günümüze serüveni #3(Bursa Ulu Cami’de sergilenen 600 yıllık Kâbe örtüsü.)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz