TÜSİAD’dan yapısal reform talebi
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, TCMB’nin başarılı politikası devam ederken, maliye politikası tarafında, özellikle kamuda tasarrufta daha güçlü adımlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
REUTERS
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “2025 Yılında Türkiye Ekonomisi” konulu bir seminer düzenledi.
Orhan Turan, uygulanan para politikasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek kurum olarak beklentilerini de paylaştı.
Buna göre kurum, yapısal reformlar, kamuda tasarruf TCMB’nin bağımsızlığı ve vergi denetimlerinin kayıt dışı alanlara yönlendirilmesi beklentilerini dile getirdi.
“PARA POLİTİKASINI YAPISAL REFORMLARLA DESTEKLEMEK GEREK”
Seminerde yaptığı konuşmada enflasyonu düşürmenin ilk aşamasında ilerleme sağlandığının görüldüğünü belirten Orhan Turan, açıklamalarına şöyle devam etti:
Ancak şimdi daha zorlu bir süreç başlıyor. Dezenflasyon süreci 2025’te de devam edecek, ancak hedeflenen seviyelere ulaşabilmemiz için bütüncül bakışla hareket edip para politikasını daha uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklememiz gerek.
“MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞINDAN ÖDÜN VERİLMESİN”
Enflasyonla mücadele konusunda sağlanan toplumsal mutabakatı bozacak adımlardan kaçınılmalı, para politikasının doğru işleyişinden ve Merkez Bankası bağımsızlığından ödün verilmemeli.
“REFORMLAR YAPILMALI”
Gelirler ve maliye politikasını da içeren daha kapsamlı bir uzun vadeli program tasarlanmalı, enerji ve tarım-gıda gibi sektörlerde ihtiyaç olan reformlar yapılmalı.
“KAYIT DIŞI MÜCADELE İLE GÜÇLÜ ADIMLAR”
Geçtiğimiz yılda Merkez Bankası’nın başarılı politikası devam ederken, maliye politikası tarafında özellikle kamuda tasarruf ve kayıt dışı ile mücadelede daha güçlü adımlara ihtiyaç duyuyoruz.
KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF
Harcama kompozisyonunun çok daha verimli olması gerektiğine inanıyoruz; ekonominin etkin işleyişine katkısı olmayan kamu harcama kalemlerinde ciddi tasarrufa gidilmeli.
“VERGİ DENETİMLERİ KAYIT DIŞI ALANLARA ODAKLANSIN”
Kayıtlı mükellefler için vergi oranlarının artırılması veya ek vergiler yüklenmesi yerine vergilendirilmeyen alanlara vergi getirilmesini, vergi adaletine zarar veren af uygulamalarından kaçınılmasını, vergi denetimlerinin öncelikle kayıt dışı alanlara odaklanmasını önemsiyoruz.
TÜSİAD’IN BEKLENTİLERİ
Reel kesim bilançolarında bir miktar bozulma yaşadığımız bir süreçten de geçmekteyiz. Önümüzdeki dönemde beklentimiz; hukuk devletinin, yargı sisteminin ve demokrasinin güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirliğin sağlanması ve piyasa ekonomisi ilkeleri ile uyumlu politikalar geliştirilmesi.