Türkiye sanayi üretiminde Avrupa’yı geçti

0
175

Türkiye sanayi üretiminde Avrupa’yı geçti

SANAYİ ÜRETİMİ AB’DE YÜZDE 10,5 ARTARKEN TÜRKİYE’DE 23,9 ORANINDA YÜKSELDİ

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, koronavirüs salgını ile birlikte kısıtlamalarının etkisiyle azalmış, ülkelerin üretimi ve istihdamı olumsuz etkilenmişti. Normalleşme ile birlikte hareketlenen sanayi üretiminde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasından pozitif ayrışarak önemli bir başarıya imza attı.

SANAYİ ÜRETİMİ KORONAVİRÜS SALGINININ İZLERİNİ ÜZERİNDEN ATIYOR

Avrupa Birliği’nde (AB) sanayi üretimi haziranda yıllık bazda yüzde 10,5 artarken, Türkiye aynı dönemde üretimini yüzde 23,9 artırdı.

Türkiye sanayi üretiminde Avrupa yı geçti #1

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, geçen yıl koronavirüs salgını etkisiyle gerileyen sanayi üretimi, salgının olumsuz etkilerini üzerinden atmaya devam ediyor.

TÜRKİYE’DE SANAYİ ÜRETİMİ HAZİRANDA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Avrupa’da geçen yıl koronavirüs etkisiyle büyük ölçüde düşüş gösteren endeks, ekonomilerin yeniden açılması ve aşılamanın yaygınlaşmasıyla tekrar yükselişe geçti.

SANAYİ VERİLERİ HAZİRANDA YILLIK BAZDA AVRUPA’NIN ÜZERİNDE GELDİ

AB ve Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, ocak-haziran döneminde yıllık bazda yalnızca şubatta geriledi. Endeks, haziranda 2020’nin aynı ayına göre AB’de yüzde 10,5, Euro Bölgesi’nde 9,7 arttı.

Türkiye sanayi üretiminde Avrupa yı geçti #2

Türkiye’de de geçen yıl koronavirüs salgınıyla mart, nisan ve mayıs aylarında düşüş gösteren sanayi üretim endeksi, haziran itibarıyla tekrar yıllık bazda yükseliş trendine girmiş ve 2020’yi salgına rağmen artışla kapatmıştı.

AB’DE SANAYİ ÜRETİMİNİ EN ÇOK BELÇİKA ARTIRDI

Bu yıl da artış eğilimini sürdüren endeks, ocak-mayıs döneminde sırasıyla yüzde 11,3, yüzde 9, yüzde 16,8, yüzde 66,3 ve yüzde 40,9 yükseldi.

“BAZ ETKİSİNİN YANINDA ARTAN TALEP DE ETKİLİ OLDU”

Haziranda yıllık bazda Avrupa ortalamasının üzerinde performans gösteren Türkiye’nin sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,9 artış kaydetti. Böylece Türkiye, bu performansıyla verileri açıklanan AB ülkelerinin tamamını geçti.

TEMMUZ AYINDA TEKNOLOJİDE YÜZDE 33 BÜYÜME FARKIN NEDENLERİNDEN BİRİ OLDU

AB ülkeleri arasında bu dönemde sanayi üretiminde en yüksek artışın görüldüğü ülke Belçika oldu. Endeksin haziranda yıllık bazda yüzde 23,2 artış gösterdiği Belçika’yı, yüzde 20,1 ile Litvanya, yüzde 18,9 ile Slovenya ve yüzde 18,6 ile Macaristan izledi.

Endeksin aynı ayda en az arttığı ülkeler ise yüzde 2,3 ile Danimarka ve yüzde 4,2 ile Finlandiya olarak kayda geçti.

Avrupa ekonomisinin lokomotifi olarak kabul edilen Almanya’nın sanayi üretimi, haziranda yıllık yüzde 6,5 artış gösterdi. Endeks Fransa’da yüzde 7,3, Hollanda’da yüzde 12,3 ve İtalya’da da yüzde 13,9 artış gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, koronavirüs salgınıyla mücadelede aşılamayla belirli bir aşamaya gelindiğini, bu nedenle hem Avrupa’da hem de Türkiye’de sanayi üretim endekslerinde artış yaşandığını söyledi.

Bu artışta baz etkisinin yanında, ekonomilerin açılmasıyla reel olarak sanayi üretimindeki artışın belirleyici olduğunu ifade eden Şener, “Sanayi üretimine geçen yıldan gelen gecikmeli bir talep de var, bunu ihracat verilerinde de görüyoruz.” diye konuştu.

Şener, Türkiye’deki sanayi üretim artışında Avrupa’dan gelen ciddi talebin de etkili olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Avrupa, sanayi ürünü tedarik ettiği pazarları çeşitlendiriyor, koronavirüs nedeniyle Uzak Doğu ülkeleri yerine Türkiye gibi lojistik avantaja sahip ülkelere yöneliyor. İlerleyen dönemde özellikle AB’nin Yeşil Mutabakat kararıyla birlikte Türkiye’nin sanayi üretimini çok daha üst seviyelere çıkarması gerekecek. Çünkü bu şartları karşılayan ülkelerden tedarik yoluna gidilecek.”

Türkiye’nin salgına rağmen üretimine ara vermediğini vurgulayan Şener, haziranda endeksin yüksek teknoloji kaleminde yaklaşık yüzde 33 artmasının da önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz