Mukhtar Mai’nın dünyada ses getiren kitabı: Namus Adına

0
208

Mukhtar Mai’nın dünyada ses getiren kitabı: Namus Adına

DERİN YANKI UYANDIRDI

Mukhtar Mai, Haziran 2002’de acı dolu ve sarsıcı bir olay yaşadı. Pakistan’ın Meerwala köyünde hayatının beklenmedik şekilde değişeceğinden habersiz ailesiyle birlikte sessiz, sakin bir hayat sürmekteyken, erkek kardeşine yöneltilen suçlar için sorumlu tutuldu.

Satın almak için tıklayın:

Namus meselesi yüzünden, çarpık bir aşiret sisteminin mağduru oldu. Kadınlığını geri dönüşü olmayacak şekilde yaralayan bir grup erkek karşısında, kendisini bilinmeyenlerle dolu bir adalet denklemi içinde buldu.

ÖLÜM TEHLİKESİ…

Yine de yaşadığı onur kırıcı trajedi karşısında pes etmemeyi seçti ve köyünde aynı çarpık sistemden mustarip diğer genç kadınların sesi olmak üzere, adalet mücadelesine başladı.

MUKHTAR MAI HAKKINDA

Hikâyesi önce yerel gazetelerde, daha sonra BBC ve TIME gibi büyük yayınlar sayesinde global bir yankı buldu. Yaşadığı trajediye rağmen Mukhtar Mai, 2002’de edindiği talihsiz ününü adalet, eğitim ve insan haklarına adanmış cesur bir yaşama ve hikâyeye dönüştürmeye devam ediyor. Mai’nin kendi köyünde yaktığı ışık sayesinde artık kadınlar adaletsizliğe karşı seslerini duyuruyor, haklarını arıyor.

Mukhtar Mai nın dünyada ses getiren kitabı: Namus Adına #1

Sayfa: 104

“Hayrete düşmüş durumdayım. Muhabirlerin önünde titriyorum. Ne söyleyebilirim. Ne yapabilirim? Avukatım bu karar itiraz edecek ancak bu arada ne olacak? Onlar eve, çiftliklerine geri dönecek. Okulumdan ve evimden 100 metre uzakta olacaklar. Ailem tehdit altında ve ben bugünden itibaren ölüm tehlikesi ile karşı karşıyayım. Adalet istedim, asılmalarını istedim ve bunu söylemekten korkmadım. En azından hayatlarının geri kalanında hapis yatmalarını istedim.”

Mukhtar Mai nın dünyada ses getiren kitabı: Namus Adına #2

Mukhtar Mai

Mukhtar Mai otuz iki yaşında, Pakistanlı bir kadındır. Pencap’ın güneyinde, Hindistan sınırına yakın küçük bir köy olan Meerwala’da yaşamaktadır. Gazeteciler, köyündeki aşiret konseyi tarafından toplu tecavüze mahkûm edildiğini bildirdiğinde, bu korkunç haber tüm dünyada manşetlere taşındı. Okuma yazma bilmemesine ve avantajsız konumda olmasına ragmen Mukhtar Mai cesurdu ve ülkesinde onu neredeyse yok eden barbar bir geleneğe karşı savaşarak onurunu alan ilk kadın oldu.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz