UNESCO Lübnan'da bulunan 34 tarihi yapıyı koruma altına aldı


AA

Lübnan resmi haber ajansı NNA, Lübnan parlamentosu üyeleri Nejat Avn Saliba ve Melhem Halef’in, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a hitaben yazılmış ve çok sayıda milletvekili tarafından imzalanmış bir mektubu Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib’e teslim ettiklerini bildirdi.

Lübnanlı parlamenterler, UNESCO’nun ülkede arkeolojik alanların insanlığın ortak mirası olarak İsrail saldırganlığından korunması için harekete geçmesini istedi.

Mektupta, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırısı sonucunda ülkenin doğusundaki Baalbek ve güneyindeki Sur ile Sayda şehirlerindeki arkeolojik alanların ve diğer anıtların büyük tehlike altında olduğunun ve insanlığın ortak mirasının korunması için acil harekete geçilmesi gerektiğinin altı çizildi.

“ÖNLEMLER ALIN” ÇAĞRISI

Milletvekilleri, UNESCO ve Direktör Azoulay’ın kültürel mirası koruma sorumluluğunu yerine getirmesini ve bu kapsamda önlemler almasını istedi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib’in, Lübnan’ın Paris’teki UNESCO Daimi Temsilciliği’ne mektubu Azoulay’a iletme talimatı verdiği bildirildi.

İsrail’in en yoğun saldırı düzenlediği kentlerden olan Baalbek ve Sur, barındırdıkları tarihi eserler ve arkeolojik alanlarla UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

KORUMA ALTINA ALINDI

Bu karar, İsrail’in bir hava saldırısının Baalbek’teki Roma kalıntılarına yakın bir noktaya düşmesinden kısa bir süre sonra düzenlenen örgütün acil durum oturumunda alındı. UNESCO,Lübnan yetkilileriyle iş birliği içinde acil durum önlemleri belirleme ve müze eserlerini güvenli yerlere taşıma konularında destek sağlarken koruma kararıyla, söz konusu alanlar saldırılara karşı en üst düzeyde koruma altına alınmış olacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)